Βρεττός Βρεττάκος: Ο θρύλος της Ελληνικής Μόδας

Βρεττός Βρεττάκος: Ο θρύλος της Ελληνικής Μόδας

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018

Vrettos Vrettakos, ένα από τα λίγα ελληνικά ονόματα που ακούγονται τόσο ηχηρά παγκοσμίως. Έχει ντύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής όπως είναι η Beyonce, η Shakira και η Jennifer Lopez, ενώ έχει συνεργαστεί με θρύλους της μόδας όπως είναι ο Alexander McQueen.

Από τα πρώτα του χρόνια, φάνηκε η κλίση του για το σχέδιο και τη ζωγραφική. Μαθητής του 17 που απαρνήθηκε την ευκαιρία να φοιτήσει στο τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για να φοιτήσει στην Ακαδημία Μόδας και Κουστουμιού στη Ρώμη. Το ταλέντο του δεν άργησε να εκτιμηθεί και πολύ σύντομα ο Βρεττός βρέθηκε σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια μόδας, το Central Saint Martins και το Royal College of Art.

Στα πρώτα του βήματα γνώρισε και διδάχτηκε από μεγάλα ονόματα, ο ίδιος αναπολώντας λέει σε συνέντευξη του «Ένιωσα δέος μπροστά στον Αλεξάντερ ΜακΚουίν, που ήταν και δάσκαλός μου! Ήταν αυστηρός με τους ανθρώπους που αγαπούσε. Πίστευε σε μένα και μου έλεγε ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο πιο δύσκολος. Με χαρακτήριζε μαξιμαλιστή, θεατρικό και λάτρη της haute couture. Τον θυμάμαι να βλέπει τα πλισαριστά δερμάτινά μου και να λέει “αχ, πώς δεν το σκέφτηκα εγώ;”. Ηταν ακομπλεξάριστος και άνετος. Θυμάμαι επίσης τη διευθύντρια της αμερικανικής “Vogue”, την Αννα Γουίντουρ, που είχε έρθει για να κρίνει τη δουλειά μας. Ηταν καθισμένη σε μια Chesterfield πολυθρόνα που είχε ριγμένη στο πάνω μέρος της μια κόκκινη γούνα τσιντσιλά. Δίπλα της είχαν πάρει θέση οι καθηγητές μας. Οι μαθητές μπαίναμε ένας-ένας μαζί με το portfolio μας αλλά και τις κούκλες με τα ρούχα. Iερά Εξέταση, με πέντε κοφτές φράσεις. Φορώντας τα τεράστια Chanel γυαλιά της, πήρε τα φορέματά μου, τα γύρισε ανάποδα και άρχισε να τα τραβά για να μελετήσει τις ραφές τουs. Λέει “fantastic!” και γυρίζοντας προς εμένα, με όλη την ψυχρότητα που τη χαρακτηρίζει, μου λέει: “Λατρεύω την Ελλάδα και τη ρετσίνα και απ’ ό,τι κρίνω από τη δουλειά σας οι δρόμοι μας κάποια στιγμή θα διασταυρωθούν ξανά”».

Αργότερα στη ζωή του γνώρισε ακόμα περισσότερα ονόματα που τον θαύμασαν και τον λάτρεψαν, όπως ο John Galliano και η Suzy Menkes. Στην καριέρα του είπε και ένα από τα πιο μεγάλα και δύσκολα «όχι», αυτό του Οίκου Dior. Ενώ έκανε την πρακτική του δίπλα στον John Galliano ως μέλος της σχεδιαστικής ομάδας, ο Οίκος Dior άνοιξε τις πόρτες του για τον Βρεττό, προσφέροντας ένα συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας, κάτι που περιόριζε τον σχεδιαστή και δεν θα του επέτρεπε στο μέλλον να δημιουργήσει την δική του συλλογή.

Έτσι λέγοντα «όχι» στον μεγάλο αυτό Οίκο, ο Βρεττός γύρισε στην Ελλάδα για να δημιουργήσει και να παρουσιάσει την πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή το 2008 στην τελευταία Εβδομάδα Μόδας στην Αθήνα.

Η γνωριμία και συνεργασία του με την Beyonce ήρθε μετά από παρουσίαση δουλειάς του στη Ρωσία, μέσο του στυλίστα της. Η μία από τις δύο πρώτες δημιουργίες που έντυσαν την Beyonce, “έντυσε”και το ομοίωμα της στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό. Μετά από αυτή τη συνεργασία, χτύπησαν την “πόρτα” του σχεδιαστή πολλά μεγάλα ονόματα της διεθνής σκηνής.

footer roula

Sign Up